Tenniskids

Tenniskids is hét KNLTB tennisprogramma voor kinderen tot en met 12 jaar. Op een uitdagende manier leren kinderen de sport te spelen en versterken ze hun fysieke en sociale vaardigheden. Plezier en samenspel; daar draait het om bij Tenniskids.

Hoe is Tenniskids opgebouwd?

Tenniskids is geheel afgestemd op de leeftijd en mogelijkheden van kinderen. Daardoor leren ze het spel razendsnel spelen. Vier kleuren brengen hun vooruitgang in kaart: blauw, rood, oranje en groen. Bij iedere kleur horen andere leeftijden, baangroottes en balsoorten. De trainingen én de wedstrijden worden binnen deze kleuren georganiseerd.

Blauw*

Voor de allerjongste jeugd van 4 tot 6 jaar is er Tenniskids Blauw. In deze eerste fase wordt kennisgemaakt met tennis en staat plezier voorop. Middels speelse oefenigen worden de eerste bal- en racketvaardigheden aangeleerd. Veel spelletjes zijn gekoppeld aan thema’s die passen bij de belevingswereld van deze kids, zoals het circus, de dierentuin, vakantie.

*In Deventer bieden niet alle parken Blauw aan.

Rood

In Tenniskids Rood maken kinderen van ca. 5 t/m ca. 7 jaar kennis met het tennisspel. Ze leren de basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. Kinderen van 8 – 9 jaar kunnen in overleg met de trainer kiezen of ze in Rood of Oranje willen spelen.

Deze Tenniskids maken kennis met leuke activiteiten en spelen korte wedstrijden in de Tenniskids competitie: de World Tour Rood. Er wordt gespeeld met een zachte rode bal op een minibaan (6×12 meter). Het racket is tussen de 43 en 56 cm.

Oranje

In de volgende fase van Tenniskids wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. De kinderen (8 t/m 10 jaar) leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om uiteindelijk te kunnen spelen op een grote baan. Er wordt gespeeld op een driekwartbaan (een volledige baan die in de lengte is ingekort tot 18 meter). Er wordt gespeeld met een oranje bal die geschikt is voor het spelen op een driekwartbaan, de bal is zachter en lichter dan een gele tennisbal. Het racket is tussen de 56 en 63,5 cm. De wedstrijden worden steeds langer en in deze fase kunnen kinderen deelnemen aan de Tenniskids competitie World Tour Oranje.

Groen

Dit is de laatste fase in de voorbereiding op ‘hele baan’ tennis. De kinderen zijn ca. 10-12 jaar, soms 9 of zelfs 13 jaar. Kinderen in deze leeftijd zijn groter en in staat om de hele baan te bestrijken. Technieken, tactieken en atletische vaardigheden worden verder ontwikkeld. De wedstrijden worden weer wat langer en het wedstrijden spelen speelt een steeds belangrijkere rol. De Tenniskids competitie die bij deze fase hoort is de Groene competitie. Er wordt gespeeld met een langzamere groene bal die geschikt is voor tennis op een hele baan en met een racket dat tussen de 63,5 en 68 cm lang is.

Geel

Na Groen zijn kinderen helemaal klaar om op een hele baan te tennissen met de bekende gele bal. Ze beheersen de juiste techniek om op een heel veld rally’s te spelen en in de Gele competitie voor junioren (10 t/m 17 jaar) uit te komen.

Voor meer informatie over de kleuren, zie www.tenniskids.nl.